De behoefte om een extra stopcontact ergens in je woning te hebben is iets wat regelmatig voorkomt. Om dit te realiseren moet je de bedrading voor het stopcontact aanleggen. De aansluiting hiervan bestaat uit enkele stappen. Het is eigenlijk helemaal geen moeilijk proces. Toch kan je deze werkzaamheden beter aan een elektricien overlaten wanneer je niet goed weet welke regels hierbij aangehouden moeten worden. Het aansluiten van de bedrading voor een stopcontact moet namelijk volgens een vast stappenplan verlopen. De stappen voor het aansluiten zullen we hier in het kort beschrijven.
Plan voor de aansluiting uittekenen
Een succesvol elektriciteitsproject begint altijd met het maken van een goede planning. Om te beginnen start je daarom met het uittekenen van het plan voor de aansluiting. De bedrading voor een stopcontact moet vanaf de centraaldoos naar de plek lopen waar je de stroomaansluiting graag wilt hebben. Dit teken je eerst op papier uit. Vanaf de centraaldoos ga je zoveel mogelijk in een rechte lijn naar de plek van het stopcontact. Vanaf deze plek laat je de bedrading ook verticaal omhoog of omlaag lopen. Een stopcontact mag nooit lager zitten dan 30 cm boven de grond. Gemiddeld kiezen de meeste mensen voor een hoogte van 105 cm.
Elektriciteitsdraden aanleggen
Nadat het plan voor de aansluiting op papier is uitgetekend en je hebt gecheckt of je niet kruist met leidingen of elektriciteitsdraden die al door de muur lopen is het tijd om het plan tot uitvoering te brengen. Met een elektrische sleuvenfrees zorg je voor twee rechte sneden. Het materiaal tussen deze twee sleuven tik je uit met een beitel. Hierdoor ontstaat een sleuf waardoor de bedrading gelegd kan worden. Op de plek waar je het stopcontact graag wil hebben gebruik je een dozenboor om een gat uit te boren voor het stopcontact. Zorg ervoor dat dit gat diep genoeg is zodat het stopcontact niet uit de muur steekt.